-
- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSporten.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVVoetbal.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOnrecht.TVWeer.TV
- Cultuur.TVKook.TVOranje.TVWoon.TV
- Formule1.TVLachen.TVPolitiek.TV
- Gamen.TVMensen.TVReis.TV
- Geloof.TVMode.TVSerie.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSpeelfilm.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpelletjes.TV
MAX maakt mogelijk - Alle afleveringen
Leo van Rheenen (86) helpt buurtbewoners al twintig jaar met voedselpakketten. Jan Slagter zoekt Leo op als de vrijwilligers druk bezig zijn om voedselpakketten klaar te maken en uit te delen. Tinie vertelt dat ze dankzij de voedselpakketten van Leo weer goed eet, maar dat ze weinig boodschappen kan kopen van haar aow en daarom niet meer kan rondkomen. Ook Elly Seymor (62) maakt het verschil voor anderen. Wat zes jaar geleden begon met het uitdelen van brood aan buurtbewoners, is inmiddels uitgegroeid tot een voedselbank waar elke vrijdag honderd mensen een pakket halen.
Op het platteland in Moldavië zitten veel ouderen van oktober tot mei voortdurend in de kou. Gewend aan de barre leefomstandigheden, hebben de kranige senioren van alles bedacht om de winters te overleven, zoals het vullen van een plastic fles met kokend heet water om zich aan op te warmen of een kacheltje aansteken met brandend plastic. MAX Maakt Mogelijk deelt met hulp van donateurs kolen en hout uit om de ergste kou tegen te gaan.
Matty (92) is erg eenzaam en denkt vaak aan die ene wens; een keer door de lucht vliegen met een parachute. Als oud-stewardess lijkt het haar heerlijk om de wereld van boven te bekijken. Jan verrast haar thuis en zorgt ervoor dat Matty dezelfde dag nog de lucht ingaat. Op het platteland in Moldavië zitten veel ouderen van oktober tot mei voortdurend in de kou. MAX Maakt Mogelijk deelt met hulp van donateurs kolen en hout uit om de ergste kou tegen te gaan.
In MAX Maakt Mogelijk worden bijzondere lokale initiatieven gesteund die het welzijn van ouderen verbeteren in binnen- en buitenland. Ook worden bijzondere wensen vervuld.
Salim zet zich in voor eenzame ouderen in de Rotterdam. Dat leverde hem een bijzondere vriendschap op met mevrouw Mes, die 101 jaar is. Voor haar en andere buurtgenoten regelt Salim uitjes, maar door een tekort aan geld is dat al lang geleden. Jan Slagter bezoekt Salim en zoekt via een schilderworkshop uit wat de ouderen het liefst zouden doen. In Moldavië zijn ouderen dolgelukkig met warme maaltijden, dankzij hulp uit Nederland. In 2019 kon MAX Maakt Mogelijk een gaarkeuken inrichten waar 55 ouderen drie keer per week samen eten. Een geslaagd project dat niet meer gemist kan worden.
Harm (67) heeft een verstandelijke beperking, maar juist de ontwikkeling die hij onlangs maakte, zette voorlees-vrijwilliger Gré aan tot het schrijven van MAX Maakt Mogelijk. Harms wens is om Sinterklaas en Piet te ontmoeten op een pakjesboot. Jan Slagter regelt een ontmoeting met Sinterklaas op een speciale pakjesboot, waar hulppiet Harm ook even schipper mag zijn. En dankzij donaties van kijkers gaat het goed met oma's in Moldavië die voor hun kleinkinderen zorgen. Door de donaties aan MAX Maakt Mogelijk konden de krotten gerenoveerd worden en wonen oma's en de kinderen in een echt huis, waar de kou buiten de deur blijft.
In het woonzorgcentrum Vredehofhuis in Spijkenisse wonen veel dierenliefhebbers. Jan Slagter verrast de bewoners, die allemaal een vorm van dementie hebben, met een safari door de Beekse Bergen. Voor bewoonster Truus wordt de dag extra bijzonder, want haar grote wens gaat in vervulling: knuffelen met puppies van een Deense (Duitse) dog. In Moldavië bezoekt Jan het verpleeghuis Dom Veteranov. Daar wonen bijna vierhonderd mensen met een hersenaandoening bij elkaar; van mensen met alzheimer tot psychiatrische patiënten. De staat van het pand is slecht, het gebouw is zwaar verwaarloosd en er is een groot tekort aan incontinentiemateriaal.
In MAX Maakt Mogelijk worden bijzondere lokale initiatieven gesteund die het welzijn van ouderen verbeteren in binnen- en buitenland. Ook worden er bijzondere wensen vervuld.
Voor veel mensen is een voetbalclub ontzettend belangrijk, zo ook voor Jan (65) uit Winterswijk. Hij heeft parkinson en alzheimer, maar de liefde voor Feyenoord zit in zijn hart en iedereen kent hem dan ook als Jantje Feyenoord. Omdat hij niet meer zelf naar het stadion kan, regelt Jan Slagter een bijzondere middag in De Kuip met een verrassing van John de Wolf. En goed nieuws uit Moldavië: dankzij de gulle bijdrage van donateurs zijn er dit jaar weer veel huisjes opgeknapt, waaronder het onderkomen van Anastacia en haar zoon Valeriu.
Voor veel mensen is een voetbalclub ontzettend belangrijk, zo ook voor Jan (65) uit Winterswijk. Hij heeft parkinson en alzheimer, maar de liefde voor Feyenoord zit in zijn hart. Iedereen kent hem dan ook als Jantje Feyenoord. Hij kan alleen niet meer zelf naar het stadion. Daarom regelt Jan Slagter een bijzondere middag in De Kuip met een verrassing van John de Wolf. En goed nieuws uit Moldavië. Dankzij de gulle bijdrage van donateurs zijn er dit jaar veel huisjes opgeknapt, waaronder het onderkomen van Anastacia en haar zoon Valeriu. Door een medische fout kan hij niet meer lopen en zijn moeder zorgt sindsdien fulltime voor haar hem.
Op twee uur rijden van Kaapstad, in het stadje Touwsrivier, was ooit genoeg werk voor de inwoners. Maar tijdens de coronapandemie begon hier een hongercrisis. Dankzij een paar vrijwilligers start er tijdens de coronapandemie een gaarkeuken voor vijftig kinderen, maar inmiddels staan er iedere dag ruim duizend mensen in de rij voor een maaltijd, onder wie veel ouderen. Jan Slagter bezoekt de gaarkeuken en ontdekt wat er nodig is om zoveel mogelijk mensen te helpen.
Op twee uur rijden van Kaapstad, in het stadje Towsriver, was ooit genoeg werk voor de inwoners. Maar sinds corona begon hier een hongercrisis. 'Voor een pandemie is een oplossing, voor honger niet', aldus hulpverlener Ali. Dankzij vrijwilligers start er tijdens de coronapandemie een gaarkeuken voor vijftig kinderen, maar inmiddels staan er iedere dag ruim duizend mensen in de rij voor een maaltijd, onder wie veel ouderen. Voor ouderen is er een speciale rij, zodat zij in de hitte niet uren hoeven te wachten, maar dit werkt niet altijd goed. Jan Slagter bezoekt de gaarkeuken en ontdekt wat er nodig is om zoveel mogelijk mensen te helpen.
Door een hersenbloeding verandert het karakter van Hans (78). Hij beleeft nergens meer plezier aan en voelt zich een last voor anderen. De kinderen van Hans hopen dat een mooie dag met zijn oude passie, rijden in een snelle auto, hun vader weer kan laten genieten. Jan Slagter regelt daarom met de hulp van influencer Chahid Charrak en zijn Lamborghini een bijzondere verrassing. In Moldavië wonen ouderen in slechte omstandigheden en zij hebben geen toegang tot schoon drinkwater. MAX Maakt Mogelijk komt daarom in actie.
Hans (78) uit Stiphout werkt jaren als lasser en als hij met pensioen gaat, kan eindelijk het 'grote genieten' beginnen. Maar dat loopt anders, want Hans moet geopereerd worden aan zijn hart en tijdens die ingreep krijgt hij een hersenbloeding. Zijn karakter verandert compleet. Zijn kinderen hopen dat een mooie dag met zijn oude passie hun vader weer kan laten genieten. Jan Slagter regelt daarom een bijzondere verrassing en roept de hulp in van influencer Chahid Charrak en zijn Lamborghini. En In Moldavië wonen ouderen in slechte omstandighden en hebben geen toegang tot schoon drinkwater. MAX Maakt Mogelijk komt daarom in actie.
In Indonesië zien we een speciale bijeenkomst voor de armste Indische Nederlanders, die verspreid over Indonesië wonen. Het gaat om ouderen met een Nederlandse naam, die vloeiend Nederlands spreken en zich Nederlander voelen. Toen Indonesië in 1949 onafhankelijk werd en alle Indische Nederlanders naar Nederland vertrokken, mochten of konden zij niet mee. Francine Tammeling uit Arnhem heeft zich over deze ouderen ontfermd en kan dankzij support van MAX Maakt Mogelijk veel ouderen helpen.
De prijzen voor levensmiddelen stijgen en dat voelen de ouderen in Kosovo en Albanië. Ze kunnen niet dagelijks een maaltijd eten omdat ze te weinig geld hebben. Maar dankzij de gaarkeukens die MAX Maakt Mogelijk sinds 2016 in Albanië en Kosovo steunt, is er een structurele oplossing. Ingrid Rietveld is als vrijwilliger al jaren verbonden aan de gaarkeukens. Ze komt graag in het dagcentrum waar de armste ouderen genieten van een maaltijd en gezelschap en neemt MAX Maakt Mogelijk mee op huisbezoek bij de ouderen die maaltijden krijgen.
Sinds het uitbreken van de oorlog zijn er veel Oekraïners naar buurland Moldavië gevlucht. Ze worden thuis door families opgevangen die het zelf financieel krap hebben. MAX Maakt Mogelijk steunt deze families dankzij hulp van donateurs. Jan Slagter zoekt de families thuis op en komt erachter dat de hulp twee kanten op werkt.
In Moldavië slapen en wonen ouderen in buitengewone omstandigheden. Jan Slagter bezoekt Valentina (86) die in de badkamer slaapt en Valerii die in een oude dierenstal woont. MAX Maakt Mogelijk wil de huisjes van deze mensen opknappen, zodat zij tijdens de winter veilig en warm blijven.
In MAX Maakt Mogelijk worden bijzondere lokale initiatieven gesteund die het welzijn van ouderen verbeteren.
In Moldavië worden ouderen geholpen met maaltijden. Het tafeltje-dek-je-project van Casa MAX Capresti zorgt ervoor dat vijfenzestig ouderen drie keer per week een warme maaltijd thuis krijgen. De 83-jarige Maria is dankzij het project drie keer per week verzekerd van warm eten, het zijn haar enige warme maaltijden in de week. Maar zonder extra support kan dit project niet voortbestaan. Drie keer per week een maaltijd kost zes euro en dat is een grote kostenpost. Jan Slagter zoekt uit wat er nodig is om het project door te laten gaan.
In Moldavië zorgen oma's met liefde voor hun kleinkinderen, maar ze hebben niet de financiële middelen voor de verzorging. De ouders van de kinderen zijn naar het buitenland vertrokken, in de hoop op een beter leven. De zorg komt daarom volledig op oma neer. Maar van een paar tientjes pensioen kun je ook in Moldavië niet veel doen. Jan Slagter zoekt de oma's thuis op om uit te zoeken waar ze het meeste mee geholpen zijn.
In Moldavië bezoekt Jan Slagter ouderen die door verwaarloosde oogaandoeningen blind dreigen te worden. Veel mensen hebben staar, een oogaandoening die met één operatie al verholpen kan worden. Maar dat kunnen veel ouderen niet betalen: een operatie kost 195 euro. Stichting MAX Maakt Mogelijk financiert al dertien jaar het oogproject, waardoor honderden ouderen weer goed kunnen zien, maar er staan nog achthonderd ouderen op de wachtlijst en die hebben snel hulp nodig, want de kans dat ze blind worden is groot.
Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne helpt MAX Maakt Mogelijk vooral mensen die gevlucht zijn en opgevangen worden in Moldavië. Maar veel ouderen die niet vluchtten, hebben het moeilijk. Van hun pensioen kunnen ze niet meer alles kopen, want net als in de rest van Europa is het leven in Oekraïne duurder geworden. Jan Slagter gaat daarom met Guido van Engelen, die in Oekraïne werkt en woont, bij ouderen langs die getroffen zijn en hulp nodig hebben. Guido neemt Jan mee naar dorpen buiten Kyiv, waar geen hulp komt.
Een jaar geleden ontmoette Jan Slagter op Curaçao een aantal bijzondere mensen: Maria, Oswald, Linda en Victor. Allemaal ouderen die in krotten woonden en soms dagenlang niet aten. Dankzij de hulp van donateurs is dit blijvend veranderd. Huizen zijn opgeknapt, meubels zijn geregeld, net als elektriciteit en maaltijdhulp. Operazangeres Tania Kross, die op Curaçao woont, vergezelt Jan als hij de ouderen in hun opgeknapte woningen bezoekt.
Jan Slagter brengt ouderen in Moldavië het warmste kerstcadeau denkbaar: hout en briketten. Traditiegetrouw start in december de actie voor ouderen in Oost-Europa om hun huizen winterdicht te maken, hout en brikketten uit te delen en kachels te repareren. Jan Slagter: 'Om de kou buitenshuis te houden, plakken ouderen hier in Moldavië hun ramen dicht met plastic en tape. Kachels doen het niet en hout is onbetaalbaar.' MAX Maakt Mogelijk denkt ook tijdens de kerstdagen aan de armste ouderen.